Troijan Hevonen
  • Etusivu
  • Yhdistys
  • Jäseneksi
  • Toiminta
    • Tapahtumakalenteri
  • Blogi
  • Yhteystiedot
  • In English
  • Etusivu
  • Yhdistys
  • Jäseneksi
  • Toiminta
    • Tapahtumakalenteri
  • Blogi
  • Yhteystiedot
  • In English
Troijan Hevonen

Pidetään huolta karvaisista kavereistamme

10/1/2021

0 Comments

 
Hyvä hygienia hevostalleilla käydessä on tärkeää ei vain siksi, että välipalaa haukatessa suuhun ei päätyisi vahingossa sitä itseään, vaan myös rakkaiden hevostemme terveyden turvaamiseksi. Erilaiset tartuntataudit ovat hevosilla yleisiä. Vaikka hevosten tartuntataudit eivät tartu ihmiseen, toimii ihminen niiden tehokkaana levittäjänä hevosten ja tallien välillä. 
​

Taudinaiheuttajat tarttuvat tartunnan saanutta hevosta käsitellessä tai sen läheisyydessä oleskellessa ihmisen ihoon, vaatteisiin ja varusteisiin kulkeutuen niiden mukana hevosesta toiseen tai tallillta toiselle. Vaikka osa taudinaiheuttajista selviytyy maksimissaan muutaman päivän tai viikon hevosen elimistön ulkopuolella, jotkin taudinaiheuttajat, kuten päätaudin aiheuttava streptokokkibakteeri, selviävät oikeanlaisessa ympäristössä jopa 12 kuukauden ajan. Tehokkain keino ehkäistä taudinaiheuttajien leviämistä onkin ottaa hygieeninen toiminta osaksi tallirutiineja.

Miten voin omalla toiminnallani minimoida tautien liikkumisen hevosten välillä?
Yksinkertaisesti, hyvästä hygieniasta kiinni pitämällä. Pese kätesi tallille saapuessa ja sieltä poistuessa, kasvot tallikäynnin jälkeen tai tallilta toiselle siirtyessä. Käytä eri talleilla eri vaatteita ja varusteita, ja desinfioi varusteesi, mikäli tiedät tallilla liikkuvan hevosten tarttuvia tauteja tai jos joudut käyttämään samoja varusteita toisella tallilla. Näkyvä lika piilottaa alleen taudinaiheuttajia, joten muista pitää tallivaatteesi ja varusteesi puhtaana! Jos kilpailet, valmentaudut tai käyt kilpailuissa katsojana kotitallin ulkopuolella, välttele kontakteja muiden tallien ratsukoiden kanssa. Koska taudinaiheuttajat levittyvät myös muiden eläinten kuin hevosten ja ihmisten välityksellä, koira kannattaa jättää kotiin vieraalla tallilla käynnin ajaksi.

Älä hengaile kotona turhaan käytetyissä tallivaatteissa ja säilytä käytetyt tallivaatteet ja varusteet erillään muista vaatteistasi, myös pyykkikopassa, ettet kotona ollessasi siirrä taudinaiheuttajia tallivaatteista muille pinnoille. Voit esimerkiksi hankkia tallikengille oman laatikon eteiseen ja säilyttää tallivaatteet vaatekaapissa muovipussissa omalla hyllyllä. Vaikka huolellinen toiminta tuntuisi aluksi raskaalta, rutiiniksi muodostuttua huomaa hygienisen toiminnan olevan helppoa, yksinkertaista ja vaivatonta :) 

Miten desinfioin varusteeni?
On suositeltavaa käyttää desinfiointiainetta osana puhdistusprosessia, sillä Suomessa ylesesti käytetty tapa sterilisoida tavaroita saunottamalla tai pakkasen avulla ei yksinään tapa kaikkia hevosten tartuntatauteja aiheuttavia taudinaiheuttajia. Kaupoista on saatavilla muutamaa erilaista desinfiointiainetta, joista hevospiireissä yleisin on Virkon S. Virkonia myy muun muassa jotkut apteekit sekä maataloustarvikeliikkeet, kuten Hankkija ja Puuilo. 

Käyttöohje tablettina tai jauheena myytäviin desinfiointiaineisiin:

  1. Puhdista desinfioitava pinta (vaate, kengät, kypärä tms) huolella näkyvästä liasta, ja anna pinnan kuivua. Suosi kuumaa tai lämmintä vettä, jotta puhdistettavan pinnan huokoset avautuvat mahdollisimman hyvin. Vaatteet olisi desinfioinnin näkökulmasta hyvä pestä 90 asteessa, sillä jotkin taudinaiheuttajat kuolevat ollessaan kosketuksissa yli 85 asteisen veden kanssa.
  2. Liuota desinfiointiaine (jauhe/tabletti) käyttöohjeen mukaisesti veteen. Esimerkiksi yksi Virkon S tabletti liuotetaan puoleen litraan vettä. Täysin veteen liuennut Virkon S -tabletti värjää veden kirkkaan pinkiksi.
  3. Kastele pinta desinfioivalla aineella läpikotaisin esim. suihkepullon avulla, sienellä tai upottamalla puhdistettava pinta kokonaan desinfiointiaineliuokseen.
  4. ​​Jos puhdistettava pinta on herkkä (esim. nahka tai kalvovaatteet kuten Goretex), sisältää metallia (erityisesti teriä, alumiinia, kuparia, messinkiä tai pinnoittamatonta rautaa), tai pintaa käytetään syömiseen tai juomiseen, huuhtele pinta huolellisesti kylmällä vedellä 10-30 min desinfiointiaineen levityksen jälkeen.
Vinkki! Tehokkaimmin saat pinnan puhdistettua, kun käytät laimennettua desinfiointiaineliuosta pesuvetenä, ja sen lisäksi kastelet puhdistettavan pinnan normaalisti desinfioivalla aineella.

Pidetään itsemme ja hevosemme terveinä,
Meeri
0 Comments

Tiedote: Uusi vuosi, uusi hallitus / Release: New year, new board (English below)

2/1/2021

0 Comments

 
​Vuosi on taas vaihtunut, ja se tarkoittaa (pieniä) muutoksia Troijan hallituksessa. Joulukuun lopussa pidetyssä yhdistyksen kokouksessa valittiin uusi hallitus toimikaudelle 2021. Vanhasta hallituksesta mukana jatkavat Meeri Heimo (puheenjohtaja), Heta Ekman (varapuheenjohtaja), Roosa Autio (jäsenvastaava ja yhdenvertaisuusvastaava), Kuura Ahola (sihteeri ja tiedottaja) ja Ronja Saaresaho (ratsastustuntivastaava). Uutena jäsenenä valittiin Teija Bräysy taloudenhoitajaksi.

Troijan Hevonen täyttää jo 15 vuotta kuluvana vuonna, mihin liittyen on tulossa tapahtuma ja blogikirjoituksia menneiltä vuosilta (psst. entiset aktiivit, tarkastakaa viestipyyntönne tai laittakaa viestiä, mikäli aiempien vuosien muistelu kiinnostaa). Myös kaudella 2021 haluamme jatkaa monipuolisten hevostapahtumien järjestämistä jäsenillemme. Koronapandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi pyrimme tällä hetkellä järjestämään tapahtumia, joihin on mahdollista osallistua myös turvallisesti kotoa käsin.

Mikäli haluat esittää tapahtumaideoita tai osallistua Troijan tapahtumien järjestämiseen, kannustan ottamaan yhteyttä  hallituksen jäseniin.

Hyvää uuttavuotta 2021 kaikille toiminnastamme kiinnostuneille!

______________________________________________________________________

The year has changed again, and that means (small) changes in the board of Troija. In a general meeting held at the end of December a new board was elected for the term 2021. Meeri Heimo (chairperson), Heta Ekman (vice-chairperson), Roosa Autio (member representative and equality representative), Kuura Ahola (secretary and spokesperson) and Ronja Saaresaho (riding lesson representative) will continue from the 2020 board. Teija Bräysy, new member of the board, was elected to be the treasurer.

Troijan Hevonen turns 15 this year. Related to that, there will be an event and blog posts about the past years. In 2021 we want to continue organizing versatile equine related events for our members. Due to the restrictions caused by the pandemic, we are currently trying to organize events that can be attended safely from home.

If you want to submit ideas for events or be involved in organizing events for Troija, I encourage you to contact the board members.

Happy new year 2021 to all those interested about our activities!
0 Comments

Lännenratsastuksen kokeilutunti

1/12/2020

0 Comments

 
 Toissapäivänä ryhmä Troijan jäseniä suuntasi Jokirannan ratsastuskoululle kokeilemaan lännenratsastusta. Kuudesta osallistuneesta joukossa oli vain yksi aiemmin lännenratsastusta kokeillut, joten paikalle saavuttaessa ei oikein tiedetty mitä odottaa.

Aikataulusekaannuksesta huolimatta hevosten selkään onneksi päästiin ja tunti olikin todella onnistunut. Tunnin ratsastajien taso meille tutummassa lajissa (englantilaistyylinen ratsastustapa) oli melko vaihteleva, mutta se ei tällä tunnilla menoa häirinnyt lähes alkeista aloittaessa. Vähän avuton olo iski ennen selkäännousua, kun aloin pohtia, kuinka ihmeessä lännensatulan jalustimet mitataan oikein, ja miten niitä edes säädetään? Tähän sai onneksi apua ja pääsin aloittamaan tunnin sopivan mittaisilla jalustimilla.
Picture
Tunnille osallistunut eestinhevonen, Arttu

Oma ratsuni, vanhempi suomenhevosruuna Ossi, tuntui heti alkumetreillä varsin luotettavalta tyypiltä. Tunti aloitettiin opettelemalla pysäyttämään hevonen. Apu, istunnan tiivistys ja kantapäillä hevosen "napautus", tuntui melko nurinkuriselle, mutta pysähdykset onnistuivat kaikilta ratsukoilta ainakin jotenkuten. Pysähdysten jälkeen harjoiteltiin hevosten kääntämistä, mikä osoittautui hieman haastavaksi osalle. Kun kaikki osasivat pysäyttää ja kääntää hevosensa, siirryttiin jogiin, melko hidastahtiseen ja matalaan raviin. Tässä parilla ratsukolla, mukaan lukien minulla ja Ossilla, oli vaikeuksia. Osa ehti jo tehdä pysähdyksiä jogista, kun me vasta yritettiin päästä reippaampaan askellajiin. Lopulta kaikki onnistuivat ravaamaan ja hidastamaan onnistuneesti myös ravista.
​
Välikäyntien jälkeen jakauduttiin kahdeksi ryhmäksi, joista vuorollaan toinen pääsi laukkaamaan. Itse kipusin ennen ensimmäistä laukkapätkää alas Ossin selästä ja annoin ohjat opettajalle, joka näytti meille Ossin kanssa laukka-avut. Tämä visuaalinen näyte oli ainakin itselleni todella hyödyllinen oikean apujen hahmotuksen kannalta. Kuten raviinkin siirtymisessä, myös laukassa ratsukoilla sujui hieman vaihtelevasti. Kaikki kuitenkin onnistuivat laukkaamaan määrätyllä ympyrällä. Tunnin päätteeksi ravattiin vielä vapaasti suuntaa vaihdellen ympäri maneesia, ja tässä vaiheessa Ossikin oli jo herännyt hyvin, sopivasti ennen lopetusta.
Picture
Tunnin osallistujat ratsuineen (Ossi, Arttu, Hese, Spotti, Eddie ja Antti)
 Tunnin päätteeksi kaikki osallistujat olivat tyytyväisiä, ja tallissa ennen lähtöä saattoi jo syntyä keskustelua jatkokurssistakin.
0 Comments

Muistelua viime kesän leireiltä osa 2/2, Grann-tallin yleisleiri

27/7/2020

0 Comments

 
Muutama viikko Ruoveden leirin jälkeen autot suuntasivat kohti Grann-tallia. Troijan ja Teran yleisleiri alkoi kehonhallintatreenillä, jonka aikana huomasimme, kuinka tärkeää on verrytellä lihakset oikein ennen ratsastusta. Jo 10-15 minuutin aktivoinnin jälkeen lihastemme liikeradat olivat aivan toista luokkaa kuin ennen aktivointia! Tästä olikin hyvä suunnata istuntatunnille, jossa pääsimme tunnustelemaan istunnan osia erilaisten ruumiinosien alle/päälle/väliin laitettavien vaahtomuovipallojen ja -pötkylöiden avulla. Tunnin aikana saatiin useampikin ahaa-elämys. Hevosetkin taisivat tämän huomata, sillä nekin toimivat ratsain kuin unelmat.
Picture
Picture
Lauantai alkoi yhteisellä maastoratsastuksella. Maastossa pääsimme kuulemaan legendaa alueen vanhan asukkaan lapsesta, joka huhujen mukaan oli kuolemansa jälkeen jäänyt kummittelemaan kuoltuaan traagisesti auton alle tallille vievässä risteyksessä, sekä toki nauttimaan syksyn upeista väreistä. Illalla vuorossa oli estetunti, jossa leiriläiset haastoivat itseään ja rohkaistuivat hyppäämään esteitä tallin turvallisten hevosten kanssa. Riemulla ei ollut rajaa illallakaan, kun ratsastustavarat jäivät leiritaloon ja hevosen selkään hypättiinkin ilman kenkiä tai edes ratsastushousuja. Luvassa nimittäin oli vikellystä! Vaikka laji ei ollut useimmille tuttu ja epätoivo meinasi iskeä liikkeiden näyttäessä haastavalta, kaikki leiriläiset pääsivät kokeilemaan erilaisia vikellyksen perusliikkeitä käynnissä. Tuntui huimalta uskaltaa irrottaa kädet irti vikellysvyöstä, nousta polvilleen hevosen selkään ja olla mitä erilaisemmissa asennoissa liikkuvan hevosen kyydissä!
Picture
Viimeisenä leiripäivänä olikin vielä puolentoista tunnin koulutunti, jossa aiheena oli kaarteet, sekä laukannostot. Puolentoista tunnin aikana pääsi syventymään aiheeseen tunnin tuntia selkeästi paremmin, kun aikaa riitti muuhunkin kuin alku- ja loppuverryttelyyn sekä hetken työskentelyyn. Ennen kotiinlähtöä pääsimme vielä ajamaan suloisilla shetlanninponeilla, ja rohkenimme jopa pienimuotoisesti kisaamaan pujottelussa ponien kanssa.
Picture
Picture
Kiitos Grann-tallin väelle ihanasta ja opettavaisesta leiristä!
0 Comments

Muistelua viime kesän leireiltä osa 1/2: ruoveden ratsutallin maastoesteleiri

13/4/2020

0 Comments

 
Näin kesän kohta koittaessa on katseet hyvä kääntää kohti viime kesää, jos syyskuuta voi vielä kesäksi kutsua. Troijalaiset pääsivät nimittäin tällöin nauttimaan hevosten seurasta kahden viikonloppuleirin ajan! Ensimmäinen viikonloppuleiri järjestettiin Ruoveden ratsutallilla maastoesteiden parissa, ja toinen Karjaalla Grann-tallilla yleisleirinä yhdessä Teekkariratsastajien kanssa.
Picture
Picture
Ruoveden maastoesteleiri oli vauhdin täytteinen, sillä leirin kaikki viisi tuntia ratsastettiin esteillä tai maastoesteillä. Ensimmäinen ratsastustunti olikin heti saapumisemme jälkeen, ja pääsimme testaamaan taitojamme, sekä hevosia estetunnilla. Tehtävä koostui kahdesta neliön muotoon tehdystä sarjasta. Ensimmäiselle sarjalle tehtiin lähestyminen ravissa, esteeltä nostettiin laukka, ja jatkettiin seuraavat esteet sekä toinen sarja laukassa. Tehtävä auttoi hahmottamaan temmon, sekä oman esteistunnan ja paikkojen näkemisen taitoja, jotta kaikista esteistä pääsi sujuvasti yli. Opetus oli tehokasta, ja ryhmän koko olikin vain viisi ratsastajaa. Tämä oli leirin suurin samanaikainen ratsastajamäärä, loput tunnit kun ratsastettiin kahdessa ryhmässä!
Picture
Lauantaina meillä oli luvassa kaksi maastoestetuntia, ja sunnuntaina pääsimmekin testaamaan tallin yli 10 esteen maastoesteradan. Lauantain ensimmäisen tunnin verryttely tehtiin kentällä, josta siirryimme metsässä radan varrella olevien talon, renkaiden sekä tukkiesteen luo. Sieltä jatkoimme matkaa mäkeä hieman alemmas haudan luo, jota tulimme sekä ylämäkeen, että alamäkeen. Lopuksi pääsimme vielä kokeilemaan portaiden ratsastamista ylös ja alas. Se osoittautui yllättävän hankalaksi! Illan tunnilla hyppäsimme rannalla olevia tukkeja, kolmion muotoista estettä sekä kapeaa estettä. Reitti tukilta tukille kulki veden yli! Hevoset eivät tästä olleet moksiskaan, vaan lähes kaikki hevoset osoittautuivat kunnon vesipedoiksi viikonlopun aikana. ​
Picture
Picture
​Hevosten jalat kylmättiin ratsastamalla järveen ratsastustuntien jälkeen, ja rohkeimmat päätyivätkin hevosten kanssa uimaan asti sunnuntaina ratsastuksen jälkeen. Myös halukkaat ratsastajat pääsivät kastamaan varpaansa kylmään veteen, kun rantasauna lämmitettiin lauantaina illalla ratsastuksien ja ruokailun jälkeen. Mikäs sen maalaisromanttisempaa kuin saunoa maastoesteiden keskellä järven rannalla pimeässä täysin sähköttömässä saunassa, kuunnellen hevosten laiduntamista lähistöllä ja astellen varovasti kuun valossa saunasta järveen maastoesteiden lomasta, ettei vahingossa joudu niiden yli hyppäämään 😉 Leiri oli kerrassaan onnistunut, ja täynnä itsensä ylittämisen hetkiä. Suurimmalle osalle leiriläisistä maastoesteet olivat entuudestaan vieraita, ja niitä oltiin viimeksi hypätty vuosia sitten tai ei koskaan. Ruoveden ihanat hevoset kuitenkin toimivat ratsastajien kanssa sulassa yhteisymmärryksessä lähes koko leirin ajan. Vuodelle 2020 leiri on varattu 18.-20.9., tervetuloa mukaan!
Picture
Terveisin,
​Meeri
0 Comments

Tiedote: Korona-virus ja Troijan Hevonen

13/3/2020

0 Comments

 
Koronatilanteen pahentuessa päivä päivältä, ovat eri tahot ovat antaneet erilaisia suosituksia julkisia kokoontumisia koskien. HYY suosittelee (lähde 1), että järjestöt välttäisivät kaikkien juhla- ja virkistystilanteiden sekä kokousten perumista. Myös Suomen hallitus suosittelee ei-välttämättömän harrastustoiminnan välttämistä pandemian aikana (lähde 2).
​
Troijan Hevonen on täten hallituksen kiireisesti järjestetyssä kokouksessa 13.3.2020 linjannut, että kaikki Troijan Hevosen tapahtumatoiminta vakitunteja lukuun ottamatta laitetaan jäihin toukokuun loppuun asti tai kunnes tilanne koronaviruksen kanssa hellittää. Vakituntien osalta Troija suosittelee noudattamaan tallien omia ohjeistuksia, pitämään kiinni hyvästä hygieniasta, ja pysyttelemään kotona, mikäli olo on vähänkin sairas.

Muiden kuin Troijan itse järjestämistä tapahtumista, kuten Gaudeamus Grand Prix (GGP) tulevaisuudesta emme vielä osaa sanoa, mutta olemme jäseniimme yhteydessä heti, kun saamme lisää tietoa tapahtuman järjestävältä taholta.

Huomaattehan myös, että SRL on perunut tai siirtänyt kaikki yli 500hlö kilpailutapahtumat, kuten Tampereen Hevosmessut sekä kansainväliset koulu- ja pararatsastuksen kilpailut Ypäjällä (lähde 3). Hippos on ilmoittanut ravi- sekä jalostustapahtumien toteutettavan ilman yleisöä (lähde 4).

Muistutamme myös, että toistaiseksi vain ihmisillä tavattu koronavirus COVID-19 ei ole ainut maailmalla leviävä tartuntatauti, vaan hevosten kannalta suuremman riskin aiheuttavat muut tartuntataudit, kuten pääntauti. Toivomme jäsentemme huolehtivan myös koronan aikana hevosten hyvinvoinnista desinfioimalla tallilla käytetyt tavarat sekä vaatteet tallilta toiselle siirtyessä (esim. Virkon S), jota hevosten tartuntataudit eivät leviäisi.
Toivokaamme koronatilanteen laantuvan pian.

​Lähteet:
1. https://hyy.fi/…/hyyn-ohjeistus-jarjestoille-koronavirustil…
2. https://valtioneuvosto.fi/…/hallitus-paatti-suosituksista-k…
5. https://www.ratsastus.fi/…/koronavirustilanne-suomen-ratsa…/
6. https://www.hippos.fi/…/ravit_ja_jalostustapahtumat_jarjest…

Muita hyviä tiedonlähteitä:
1. https://www.ruokavirasto.fi/…/usein-kysyttya-elaimet-ja-ko…/
2. https://www.oie.int/…/questions-and-answers-on-2019novel-c…/
3. https://www.ratsastus.fi/…/tietoa-ja-suosituksia-ratsastuk…/
0 Comments

Troija 14 vuotta – tuntipäivitystä Solbackan estekurssilta

7/2/2020

0 Comments

 
Troijan Hevonen – Helsingin yliopiston hevosharrastajat perustettiin tasan 14 vuotta sitten. Vuosiin on mahtunut monen monta hevostapahtumaa niin näiden ihanien nelijalkaisten eläinten kanssa kuin niitä ilman. Troijan 14-vuotinen taival sai viime viikolla uuden alun, kun Patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi liittymispyynnön, ja Troijasta tuli virallisesti Troijan Hevonen ry. Toivottavasti Troijalla on vielä monen monta vuotta edessä yhdistyksenä!

Tänään, Troijan syntymäpäivänä, kuusi troijalaista sekä teralaista ratsastajaa kokoontui Stall Solbackaan yhteisen estekurssin äärelle neljättä kertaa. Tänä keväänä Solbackassa järjestetään kolme kuuden kerran kurssia, joista tämä ensimmäinen on esteitä (80-90cm), toinen koulukurssi (HeA kanget) ja kolmas jälleen esteitä (60cm).​
Picture
Kurssin ryhmäkuva, 31.1.2020

Kurssin ensimmäisellä kerralla tutustuimme kurssihevosiimme puomien ja kavalettien kanssa. Kaikki kurssilaiset olivat tyytyväisiä hevosiinsa ja yhteistyö ratsukoilla sujui, joten kaikki kurssilaiset saivat luvan ratsastaa kyseisillä hevosilla koko kurssin ajan. Toisella kurssikerralla teemana olivat tempo sekä kääntäminen, ja viime viikolla harjoittelimme samalla teemalla. Tällä kertaa saimme kuulla loppujen kurssikertojen keskittyvän radan ratsastamiseen.

Tunti alkoi tapansa mukaan itsenäisellä verryttelyllä ravissa ja laukassa. Verryttelyssä meitä on ohjattu tekemään ympyröitä, kiemurauria sekä väistöjä löytääksemme ratsujemme nappulat ja saadaksemme ne hereille. Tämän päivän harjoituksia havainnollistava kuva tekstikappaleen alla. Sileän verryttelyn jälkeen tulimme yksitellen ristikon (1, tummansininen) kahdesti. Kolmannella kerralla jatkoimme ristikolta kolmen askeleen pysty – pysty -sarjalle (2, punainen – ruskea). Tämän jälkeen hyppäsimme tehtävänä vielä loputkin esteet, jonka jälkeen tulimme kaikki esteet ratana. Kaikilla tunnilla olijoilla sujui hyvin, ja ratsastajat olivat päivän suorituksiin tyytyväisiä. Ensi kerralla jatkamme samaa rataa, saa nähdä mitä jännää opettaja keksiikään!
Picture
Tämän kurssikerran harjoituksia havainnollistava kuva.
Terveisin,
​Meeri
0 Comments

19.1.2020 Leikkitunti Stall Gobbackassa

25/1/2020

0 Comments

 
 19. päivä sunnuntaina koitti Troijan jo perinteeksi muodostunut leikkitunti Stall Gobbackassa. Usein leikkitunti on järjestetty ennen joulua pikkujoulutapahtumana, mutta tänä vuonna tunti päätettiin siirtää hieman myöhempään ajankohtaan tammikuulle. Ennen puoltapäivää joukko Troijalaisia löysikin tiensä Gobbackaan, osa yhteiskuljetuksella ja osa omaa reittiään. Valitettavasti yksi osallistujista oli sairastunut, joten ratsastajien määrä oli lopulta viisi. Lisäksi paikalla olin minä, yleisen ylimääräisen käsiparin ja kuvaajan tehtävissä. Ikävä kyllä teknisten vaikeuksien vuoksi tämän vuoden leikkitunnista ei ainakaan vielä päästä katsomaan videokoostetta, mutta ainakin tapahtumasta jää muutama kuva muistoksi.

Ennen tuntia tallilla alkoi yleinen hyörinä, kun kaikille osallistujille kohtuullisen vieraalla tallilla koetettiin löytää oikea hevonen, varusteet ja paikka varustaa oma ratsu. Lopulta kaikki olivat valmiudessa, ja ratsuiksi olivat päätyneet hevoskokoiset Poppe, Ismo ja Pave sekä poneiksi luokitellut Pasi ja Harry. Harryn ja Popen ratsastajat päättivät uhkarohkeasti jättää satulat telineisiin ja suuntasivat kohti tuntia ilman.
Picture
Poppe nauttimassa harjauksesta ennen tuntia.

Kun kaikki ratsukot olivat suoriutuneet maneesiin, oli selkään nousun aika. Tämä osoittautui odotettua jännittävämmäksi, kun Poppe päätti ottaa, ilman satulaa kyytiin kiivenneen ratsastajansa yllätykseksi, hieman käyntiä vauhdikkaamman liikkeellelähdön. Näin tunnin ensimmäinen, ja onneksi ainoa, tippuminen todistettiin jo ennen kuin ehdittiin aloittaakaan. Loput alkuverryttelystä sujui onneksi rauhallisissa merkeissä, ja kaikki ratsastajat onnistuivat saamaan hevoset toimimaan halutussa vauhdissa.
Picture
Ismo valmistautumassa tuntiin verryttelyssä

Alkuverryttelyn jälkeen tunti alkoi ajoittain varsin vauhdikkaalla peilillä. Etenkin leikkitunnilla kuulemma huomattavasti tavallista energisellä Popella on pieniä ongelmia jarrutuksen kanssa peilin kääntyessä ympäri, eikä reippaasta kulusta pysähtyminen aina helppoa ollut muillekaan.
Picture
Pave peilin vetäjänä

Peilin jälkeen siirryttiin niinikää vauhdikkaaseen maa-meri-laiva peliin, jonka alussa Poppe sai satulan selkäänsä. Maa-meri-laivan aikana tunnin pienin poni, Pasi, alkoi vaikuttaa melko ylivoimaiselta ollessaan huomattavasti suuria hevosia ketterämpää mallia ja voittaessaan molemmat erät.  Pasi jatkoi ylivoimaansa myös hippa-leikissä ollen taitava kääntymään hippojen alta pois. Lopulta hippaleikki päättyi Pasin voittoon, kaikkien muiden koettaessa saada pieni poni kiinni.
Picture
Ylivoimaiseksi osoittautunut Pasi peilinä.
Picture
Pave odottamassa seuraavaa komentoa maa-meri-laiva leikissä.
Viimeisinä leikkeinä toimivat talli palaa, joka sujui hieman muita rauhallisemmissa merkeissä, sekä lopulta perinteinen viesti. Viestissä tarkoituksena oli ylittää puomi, suunnata mahdollisimman reippaasti kartiojonon päähän pujottelematta, pujotella takaisin ja viimeisenä vielä ylittää puomi uudelleen. Joukkueiksi päädyttiin valitsemaan ponit vs. hevoset. Viestiä pelattiin kaksi kierrosta, joista pienet ja vikkelät ponit voittivat molemmat. 

Loppuverryttelyjen ja hevosten poislaiton jälkeen tunti voitiin tuomita varsin onnistuneeksi, ja kaikki ratsastajat lähtivät tyytyväisinä tahoilleen.
Picture
Harry tyytyväisenä tunnin jälkeen.

Kirjoittajana toimi tällä kertaa Kuura.
0 Comments

Valjakkoajoa russ-poneilla AiKa-tallilla 25.5.2019

25/5/2019

0 Comments

 
Olimme tänään pienellä porukalla Sipoossa AiKa-tallilla kokeilemassa valjakkoajoa söpöillä russ-poneilla. Kaikki osallistujat olivat ajaneet hieman jo aiemmin, mutta valjakkoajo ei ollut meille kovinkaan tuttu laji. Tallille päästyä aloitimme yli tunnin kestäneen rupattelun siitä, mitä valjakkoajo on, mitä varusteita siinä käytetään, miten hevosta ajetaan, millaista valjakkoajoa on kisata ja saimme vastauksen kaikkiin mieltämme askarruttaneisiin kysymyksiin. Hämmennyimme muun muassa siitä, kuinka parivaljakossa sisäpuolen ohja ei menekkään oman ponin vaan viereisen ponin kuolaimeen kiinni! Vaikka kenttäratsastusta kutsutaankin usein ”kuninkuuslajiksi” sen kolmen osakokeen takia, totesimme valjakkoajon olevan vielä haastavampi laji, sillä sekin sisältää kolme osakoetta (koulu, maratoni ja tarkkuuskoe) jotka ovat kenttäratsastusta vielä astetta rankempia hevoselle. Maratooniosuuden A-osuus voi olla jopa melkein 20km pitkä, jonka jälkeen siirrytään lyhyen eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen B-osuudelle, jossa varsinaiset esteet ovat. Vaatii suurta kuntoa pieneltä ponilta (tai hevoselta) jaksaa koko monipäiväisen kilpailuiden läpi! Yllätyimme myös siitä, että valjakkokisoissa kaiken kokoiset ja rotuiset hevoset kilpailevat samoissa luokissa. Pientä shettistä vastassa voi siis olla vaikkapa suuri ja nopea hevonen.

​Rupattelun jälkeen siirryimme valjastamaan poneja. Toinen poneista, Ewe, valjastettiin valjakkokärryihin ja toinen, Lustig, koppakärryihin. Valjakkokisoissa voi kilpailla ja treenata myös koppakärryillä, mutta niillä kääntyminen ja tolppien näkeminen ei ole yhtä helppoa kuin valjakkokärryistä, jonka takia kilpailu-uran alun jälkeen kannattaa valjakkokärryihin rahat sijoittaa. Valjakkovaljastus poikkesi hieman koppakärryvaljastuksesta erilaisten remmien vuoksi, mutta valjastus sujui ohjeiden avulla silti helposti. Kun poneilla oli kärryt takana, ajoimme ne kentälle. Pääsimme heti kokeilemaan pysähdyksiä ja kääntämistä ja groomina oloa. Molemmat ponit olivat toimivia ajossa, vaikkakin luonteissa oli eroja. Lustig lömpsötti menemään kiltin konkarin ottein, kun taas Ewen kanssa tuli olla tarkempana siitä, mihin mennään ja missä vauhdissa. Yksi kurssilaisista ajoi Eweä, toinen oli groomina ja kolmas ajoi Lustigia koppakärryistä. Vaihdoimme keskenämme paikkoja niin, että kaikki pääsivät kokeilemaan kaikkea. Oli mielenkiintoista nähdä konkreettisesti, miten valjakkovaljastus eroaa koppakärryvaljastuksesta ja kuinka erilaista niitä on ajaa. Valjakkokärryt kääntyvät hyvin helposti, penkissä oli pehmeä istua ja näkyvyys oli pitkälle, kun taas koppakärryistä näkymänä oli lähinnä Lustigin takapuoli ja maassa tuntui olevan hyvin paljon enemmän kuoppia kuin valjakkokärryillä ajaessa  Lustig oli kuitenkin niin mukava ajoponi, että tämä ei menoa haitannut vaan Lustigin kanssa tehtiin samoja tehtäviä kuin Ewen kanssa. Valjakkokisoissa koppakärryillä ajaessa penkkiin on mahdollista saada koroke, jolloin tolppien väliin ajaminen on huomattavasti helpompaa. Kääntämistä se ei kuitenkaan helpota, jonka takia kaikissa käännöksissä saa koppakärryjen kanssa olla paljon tarkempana kuin nopeasti ja helposti kääntyvillä valjakkokärryillä.


Ajon jälkeen veimme ponit takaisin talliin ja istuimme alas kahville. Olimme niin kovia rupattelemaan, että kahden tunnin kurssimme venyi lopulta melkein kolmituntiseksi. Voi siis sanoa, että viihdyimme.
0 Comments

Leikkitunti Stall Gobbackassa 13.1.

31/1/2019

0 Comments

 
Sunnuntaina 13.1. Troijalaiset ottivat varaslähdön uuteen periodiin ja suuntasivat Espoon perälaitumille Stall Gobbackaan jo perinteeksi muodotunutta leikkituntia varten. Vuoden ensimmäisessä ekskursiossa ohjelmassa oli nutturan löysäystä ja pipon (sekä kypärän!) vetämistä syvemmälle päähän.

Kaikkien leikkimielisten saavuttua paikalle oli edessä ratsujen jako. Ensimmäinen karsintakierros suoritettiin tallin päällikön, Arlan, toimesta, jotta mukana ei olisi ainoastaan turvalliset, vaan myös vauhdikkaat kulkupelit leikkejä varten. Seuraavaksi troijalaiset saivat esittää toiveita esimerkiksi kuvaillun koon, luonteen tai aikaisemman kokemuksen perusteella.

Ensimmäinen peliliike tapahtui siis jo ratsun valinnassa – valitsenko ponin, jotta loistan ketteryyttä ja nopeaa selkään-ja-takaisin -neppailua vaativisssa leikeissä, vai onko valintani vakaa hevonen, jolloin suoritukseni on tasaisen varmaa jokaisella osa-alueelle? Valinta osoittautui huomattavasti tätä hankalammaksi, sillä jokaisella ratsulla oli leikkejä ajatellen omat vahvuutensa. Valinnanvaikeus iski useimpaan ratsastajaan ja lopulliset valinnat tunnuttiin tehtävän osittain hauskan nimen tai tunnistettavuuden perusteella. Tällä taktiikalla löytyi jokaiselle mieleinen ratsu!

Jokaisen kuultua ratsunsa nimen ja tuntomerkit, lähdimme etsimään tarhoilta sikojä säkei… siis hevosia toppaloimissaan. Joku oli ilmeisesti jo kuiskutellut päivän erikoisohjelmasta leikkimielisimmille nelijalkaisille, sillä meno ja meininki alkoi jo matkalla tarhasta talliin. Kentän kunniakierroksen jälkeen viimeinenkin ratsu saatiin talliin harjattavaksi ja satuloitaviksi. Tai kuten hurjimmilla leikkijöillä – pelkästään suitsittaviksi.

Tutustuimme ratsuihimme nopean ja verrattain normaalin alkuverryttelyn kautta, mutta hevostemme todellinen luonto tuli esille vasta ensimmäisen leikin kautta. Talli palaa! -leikissä ”jäänyt” on keskellä ja sopivan hetken tullessa huudahtaa ilmoille ”talli palaa” merkkihuudon, jolloin leikkijöiden kuuluu tulipalokiireellä liikkua nykyisestä ”tallistaan” uuteen. Ilman paikkaa jäänyt on seuraava huutaja. Sääntöihin kuuluu myös olla pelastautumatta viereiseen turvapaikkaan, vaan välissä on oltava ainakin yksi paikka, joten joskus turvallisuudentunne jäi valheelliseksi ja saatiin todellisia kaksintaisteluita viimeisestä turvapaikasta.

Seuraavaksi testiin laitettiin Troijan ryhmäytymistaidot. Leikkinä vanha kunnon viesti, ja asetelmana iänikuinen hevoset vs. ponit. Hevoset veivät ensimmäisen erän tasaisen varmalla suorituksellaan, mutta toisen erän tullen ponien nopeus vei pidemmän korren. Tilanne 1-1, hevoset ja ponit on yhtä hyviä.

Maa-Meri-Laiva hitsasi porukan lopullisesti yhteen, kun tiivis ratsulaivue yritti saada aikaan mitä nopeimpia käännöksiä ja äkkilähtöjä.

Viimeinen, ja yksi jännitystä lataavammista leikeistä oli ”musical chairs”, jossa taisteltiin rinkiin järjestetyistä tuoleista, joita oli aina yksi vähemmän kuin leikkijöitä. Tässä leikissä ei kuitenkaan voinut hävitä, sillä tippunut ratsukko sai jatkaa omatoimista treenaamistaan maneesin toisessa päädyssä.

Loppuverryttelyn jälkeen sanoimme kiitos ja näkemiin osalle leikkikavereistamme, ja noudimme muutaman seuraavaan aktiviteettiin sopivan nelijalkaisen varustettavaksi. Nyt satulan ja suitsien lisäksi hevoset saivat ylleen valjaat, sekä monta metriä narua. Troijalaiset kävivät tässä välissä myös suorittamassa Extreme makeover: stable editionin, kun perämiehet vaihtoivat varustusta vieläkin säänkestävämmäksi, sillä päivä jatkui lumisissa merkeissä. Kolmen rohkean ratsun (ja vieläkin rohkeampien kuskien ja perässävedettävien) voimin lähdimme uhmaamaan kinoksia ja vilustumista kentälle ja lyhyelle maastoreitille. Testissä oli niin suksia, stiigaa, kuin perinteistä pulkkaakin, joka lopulta osoittautui päivän sujuvimmaksi menopeliksi.

Heti hevosten jälkeen siis.

​Troija kiittää hauskasta heppailupäivästä ja toivottaa leikkimielistä jatkoa alkaneelle periodille!
0 Comments
<<Previous

    Arkisto

    December 2020
    July 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    May 2019
    January 2019
    October 2018
    April 2018
    November 2017
    October 2017
    July 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2013
    February 2012
    January 2012
    July 2011
    May 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    August 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010
    February 2010
    January 2010
    December 2009
    November 2009
    October 2009
    September 2009
    August 2009
    July 2009
    May 2009
    April 2009
    March 2009
    July 2008
    April 2008
    March 2008
    February 2008
    January 2008
    December 2007
    November 2007
    October 2007
    September 2007
    August 2007
    June 2007
    May 2007
    April 2007
    March 2007

    Kategoriat

    All
    Centered Riding
    Estetunti
    Illanvietto
    Istuntatunti
    Kenttäratsastus
    Kenttäratsastus
    Kilpailut
    Kokeilutunti
    Kokous
    Kouluratsastus
    Kurssi
    Lajikokeilu
    Lännenratsastus
    Leikkitunti
    Leiri
    Luento
    Maastoratsastus
    Muistelmat
    Oheisliikunta
    Pikkujoulut
    Rataharjoitus
    Syntymäpäivät
    Teekkariratsastajat
    Tutustumiskäynti
    Työajo
    Ulkomaat
    Vakitunti
    Valjakkoajo

Powered by Create your own unique website with customizable templates.